Tabuk nélkül az LMBTQ identitásról – Melegség és megismerés

A Melegség és megismerés (MM) program során LMBTQ identitású önkéntesek tartanak beszélgetéseket, interaktív órákat a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület szervezésében. A foglalkozások célja elsősorban a tudás átadása és közös megvitatása, így az önkéntesek a tévhitek eloszlatása mellett nem törekednek a direkt meggyőzésre, hanem tiszteletben tartják az eltérő nézeteket.

A foglalkozások alkalmával képzett önkéntesek személyes történeteken keresztül és részvételen alapuló gyakorlatokkal mutatják meg a fiatalok számára, hogy milyen érzéseik, gondolataik és problémáik lehetnek az LMBTQ személyeknek. Olyan fogalmak kerülnek tisztázásra, melyek a hétköznapok során terheltek vagy tabuk: sztereotípia, homofóbia, hetero-, bi-, homoszexualitás, transznemű, transzvesztita, nemi identitás, nemi orientáció, szabadságjogok, coming out/előbújás. Az érdekvédő szervezetek és a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálatának bemutatása pedig, további információszerzési lehetőséget nyújtanak az érdeklődő diákoknak.

A kapcsolatfelvétel után térítésmentes formában el lehet hívni a Melegség és megismerés programot iskolákba, de akár cégekhez is. Ha azonban a saját kezünkbe szeretnénk venni a módszertan és információk megszerzését, akkor lehetőségünk nyílik az évente szervezett önkéntes képzésen való részvételre, vagy elolvashatjuk a 2014-ben kiadott képzési anyagot. A kiadvány a háttér tudás megszerzését teszi lehetővé, gyakorlatokat és tippeket rendel az érzékenyítő folyamatok mögé, felkészít a diákoktól leggyakrabban érkező kérdések megválaszolására.

 

Megosztás Címkék