Kóstolda – Cigány lakásétterem

A Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nőkért Egyesület 2004-ben jött létre a roma nők társadalmi és családi szerepeik megélésében fellépő nehézségek megsegíétésére. A szervezet ma már egyik leghíresebb, és talán legsikeresebb projektje lett a 2015-ben megvalósuló Kóstolda, cigány lakásétterem, melynek indulótőkéjét a Norvég Civil Alap pályázatán nyerték.

fotó: nepszava.hu

Másfelől a szervezet fő küldetése, hogy a roma nők helyzetén változtasson és segítsen, hogy kiépíthessenek magukban egy magabiztosabb és pozitívabb önértékelést. Lényeges szempont volt, hogy az étteremben ne képzett szakácsok főzzenek, hanem olyan roma asszonyok, akik a szüleiktől, nagyszüleiktől tanult cigány ételeket készítik A szervezet a romák integrációjának egyik kulcsmotívumaként kezeli a roma nők helyzetéhez való viszonyulást a roma társadalom részéről. Szerintük ebben rejlik egy valamivel felvilágosultabb, a többségi társadalom értékeivel és életszemléletével hasonló mentalitás kiépítése, mely az integrációjuk alapját.

 

Három év elteltével a megalakulás után a Kóstolda már egy nem csak romákat érintő társadalmi problémára is aktív segítséggel reagál. Minden hónap végén 100-130 adag meleg ételt osztanak, emellett pedig minden nap kenyérért, péksüteményért, zöldségért és gyümölcsért mehetnek a rászorulók.

Megosztás Címkék