Emberi jogi neveléssel az online gyűlöletbeszéd ellen – módszertani kiadvány a 13-18 éves fiatalokkal való munkához

A Böngésző című kézikönyv az Európa Tanács online gyűlöletbeszéd elleni ifjúsági kampányához, a No Hate Speech Mozgalomhoz kapcsolódóan született. Elsősorban a 13 és 18 év közötti fiatalokkal való munkához tervezték, hogy a gyakorlatok során feldolgozásra kerülhessenek a gyűlöletbeszéd mögött meghúzódó okok és a diákok megismerhessék, hogy milyen cselekvési lehetőségeik vannak szemtanúként, áldozatként.

A kiadvány szerkesztői abból indultak ki, hogy az online tér köztér, így a demokratikus társadalom minden szabályának az interneten is lehet és kell érvényesülnie. A No Hate Speech Mozgalom célja nem is feltétlenül a „gyűlölet eltüntetése”, hanem a gyűlöletbeszédre adható olyan alternatív válaszok kialakítása, mint a megelőzés, az oktatás, a figyelemfelkeltés és a tudatosítás, a felhasználók önkontrolljának fejlesztése és az áldozatok támogatásának ösztönzése. A kötet előszavában Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára így fogalmaz:

„Különösen aggasztó, hogy a gyűlöletbeszéd a politikai diskurzusban is egyre inkább jelen van, és a közbeszédben is általánossá, megszokottá válik, kiváltképp az interneten. Amikor kezdjük elfogadni az elfogadhatatlant, amikor „normává” válik, akkor az már igazi fenyegetést jelent mindannyiunk számára.”

A kiadvány 24 gyakorlatot foglal magába, melyek főként nemformális tanulási módszereken alapulnak, és olyan témákat dolgoznak fel például, mint véleménynyilvánítás szabadsága, emberi jogok, rasszizmus, diszkrimináció, internetes zaklatás, magán élet és biztonság. A Böngésző segítséget nyújt a gyakorlatok körülményeinek megteremtéséhez, levezetéséhez, külön fejezeteket rendel a témák háttér-információi számára és lehetséges cselekvési alternatívákat ajánl, hogy miképpen hasznosíthatóak a tanultak a hétköznapok során.

Tovább a kiadványra

Megosztás Szerzők Címkék