Kollektív áldozati tudat

A csoportok egymás ellen elkövetett agresszív tetteinek a következményei akár a csoportok közötti, akár a csoportokon belüli folyamatokra, régóta kiemelt témái a szociálpszichológiai vizsgálatoknak. Az egyik ilyen következmény az úgynevezett kollektív áldozati tudat kialakulása, amikor egy csoport tagjai olyan vélekedéseket alakítanak ki, amelyek szerint a csoport áldozatává vált más csoportok megakadályozhatatlan és igazságtalan agressziójának. Az ilyen típusú áldozati hiedelmek paradox módon egyszerre lehetnek a forrásai a csoportközi agressziónak -pl. "áldozatból agresszor kör," amikor az áldozattá vált csoportok követnek el agressziót-, illetve a csoportközi segítésnek -pl. a "szenvedésből született altruizmus," amikor az áldozattá vált csoport tagjai "megtanulva" a leckét, segíteni próbálnak más bajbajutott csoportoknak. A magyar történelemről alkotott laikus elképzelések sokszor mutatják a kollektív áldozati tudat jellegzetes tüneteit: negatívnak megélt külső csoportok, akikben nem lehet bízni, a saját csoport észlelt sérülékenysége, valamint a saját csoport alacsony vélt befolyása a vele történt eseményekkel kapcsolatban. A magyar kontextusban több empirikus vizsgálatban néztük a kollektív áldozati vélekedéseknek a hatását: az derült ki, hogy a saját csoport traumáját hangsúlyozó, azt egyedinek megélő vizsgálati személyek a külső csoportokkal szemben ellenségesebbek, a saját csoporton belül pedig jobban támogatják a csoporttagok egymás iránti szolidaritását és az erőskezű vezetőket. A saját csoport és más csoportok traumája közötti kapcsolatot meglátó vizsgálati személyek nagyobb hajlandóságot mutatnak a megbocsátásra és megbékélésre, valamint jobban támogatják a bajba jutott csoportok tagjait.

 

A témában eddig megjelent publikációk

Mészáros Noémi Zsuzsanna, Szabó Zsolt Péter (2018). “Egy ezredévnyi szenvedés…”- Kollektív áldozati hiedelmek és hatásuk Magyarországon. In: Fülöp, É., & Kővágó, P. (Szerk.) A kollektív áldozati szerep szociálpszichológiája. Budapest: OrioldBooks.

 

Mészáros Noémi Zsuzsanna, Vámos Eszter, Szabó Zsolt Péter (2017). Sérülékeny identitás: A kollektív áldozati tudat pszichológiai hatásai. Magyar Pszichológiai Szemle, 72(3), 345-379.  DOI: 10.1556/0016.2017.003.

Leöltöm a magyar nyelvű cikket (PDF)

 

Szabó Zsolt Péter, Mészáros Noémi Zsuzsanna, Csertő István (2017). The role of perceived in-group moral superiority in reparative intentions and approach motivation. Frontiers in Psychology, 8: 912, 15. DOI: 10.3389/fpsyg.2017.00912.

Letöltöm az angol nyelvű cikket (PDF)

Tovább az angol nyelvű cikkre

 

Megjelenés alatt:

Szabó Zsolt Péter (submitted). Studied and understudied collective victim beliefs: What we have learned so far and what’s ahead? (to appear in “The Social Psychology of Collective Victimhood”. Oxford University Press).

 

Megosztás Szerzők Címkék